yeniden merhaba! bir önceki yazımla birlikte adını film koyduğum bir seriye niyetlendim. daha önce de benzer serilere niyetlenip sonradan bozduğum oldu, o yüzden şu an bir şey söylemek zor. ama bu seriyi daha canlı tutmaya çalışacağıma söz veriyorum. bir nevi yazı dizisi yani :)

evet, gelişmeleri aktardıktan sonra, asıl konumuza gelebiliriz. son zamanlarda artan film kullanımımdan dolayı, çektiğim fotoğrafları kendim yıkamaya başladım. sonrasında da doğrudan filmden tarayarak dijitalleştiriyorum. ama bu konuya insanlar biraz yabancı olduğundan (başlamadan önce ben de öyleydim, bu çok normal), süreçleri biraz anlatmak istedim.

en başında, henüz detaylara girmeden, şunu söyleyeyim: film banyosu çok kolay bir süreç. yeter ki kurallara uyun, gerek ve yeter koşul bu. biraz dikkatli ve sabırlı olunduğunda, göz korkutmaktan çıkıp oldukça sistemli ve basit bir süreç haline dönüşüyor.

ilk olarak, film banyosu nedir, ondan bahsedeyim. film denen şey, ışığa duyarlı bir yüzey. ışığın bileşenleri olan fotonlar, bu yüzeye çarptığında elektronlarla kimyasal tepkimeye giriyor ve orada bir fotoğraf oluşuyor. örneğin bir ev fotoğrafı çekiyorsak, evin yüzeyinden yansıyan ışık belli süre filmi aydınlatıyor (enstantane hızı). bu sırada da film yüzeyinde, bu yansımış ışığın vurduğu alanlarda evin fotoğrafı çekilmiş oluyor. film bitip, banyo edilene dek ışık duyarlılığı sona ermiyor. banyo işlemi ise bu duyarlılığı bitirerek, çekilmiş fotoğrafın ortaya çıkmasını sağlıyor.

bu işlemi fotoğrafçılarda yaptırmak mümkün. belli bir ücret karşılığında yapılan bir işlem. ancak ne kadar sıklıkla yaptırıldığıyla doğru orantılı olarak, masraflı hale gelebiliyor - ki bu insanların filmi bırakıp dijital fotoğrafa geçiş nedenlerinden en belirgini. bu noktada, benim de bir süredir yaptığım, evde film banyosu devreye giriyor. bunun tek bir yolu yok, film banyosunun tipine göre değişken zamanlar ve kimyasal maddeler var. ancak kesin olmayan, yönergelerde belirtilen süreler referans olsun diye. insan kendi keyfine göre kısaltıp çoğaltarak her defasında biraz daha farklı sonuçlar elde edilebiliyor. bu kesin doğrudan uzak olma hali ise film fotoğrafçılığını çekici kılan başka bir nokta.

internettte bir çok anlatım mevcut. bense buraa