daha önce de bahsettiğim gibi, bir süredir eski günlere dönmüş durumdayım ve analog olarak fotoğraf çekiyorum ve çektiğim fotoğrafların banyosunu da evde gerçekleştiriyorum. bugün sizlerle başıma gelen talihsiz bir anıyı paylaşacağım.

geçenlerde parçalar halinde aldığım ve yaklaşık iki saatte kurduğum bir fotoğraf makinası edindim. bu makinayı test etmek amacıyla da bir film takıp, çekmeye başladım. yeterli derecede fotoğraf çektikten sonra, artık filmi banyo edip sonuçlara bakma zamanı gelmişti.

bu işlem için öncelikle  filmi karanlık torbanın içinde banyo kabına koyup, ışıkla iletişimini kestim. ve yıkama işlemini yaptığım banyoma geçtim. bu süre zarfında, canımın sıkılmaması için “ben de özledim* en komik sahneler 4” açtım. bir yandan film yıkıyor, bir yandan da göz ucuyla eski günleri yad ediyordum.

devam etmeden önce küçük bir açıklama yapmak istiyorum. renkli film banyosunda benim kullandığım yöntem, üç aşamadan oluşuyor. ilk kimyasal (geliştirici), film ile tepkimeye giriyor ve bu reaksiyon sonucunda çekilmiş fotoğraf ortaya çıkıyor. ikinci kimyasal (blix: bleach + fix), ilk reaksiyonu durdurmak ve filmi üzerindeki tabakadan kurtarıp şeffaf hal almasını sağlamak için kullanılıyor. bu iki işlem renkli film banyosu için olmazsa olmaz işlemler. zorunlu olmayan ama pakette geldiği için kullandığım üçüncü kimyasalın (sabitleyici) amacı ise, son halin sabitlenmesiyle, negatif filmin daha uzun süre korunmasını sağlamak. tüm bu üç kimyasal, yeniden kullanılabilen kimyasallar. yani banyonun ardından bir sonraki banyoda kullanılmak üzere şişelerine geri konuyuorlar.

bu kısa bilginin ardından, kaldığımız yerden devam edelim.

ilk aşama olan geliştirme aşamasının ardından, reaksiyon durdurma ve şeffaflaştırma aşamasına geçtim. bu aşamayı da başarıyla sona erdirirken, işi biten blix kimyasalını yeniden şişesine dökmek üzere huniye doğru boşalttım. bir yandan çaktırmadan ben de özledim izlediğimden, dikkatim dağıldı ve kimyasalı yanlış şişeye, geliştirici şişesine, boca etmiş oldum. haliyle geliştiricinin işlevini durduran sıvıyla geliştiriciyi birleştirince, bir sonraki kez kullanmanın pek de anlamı kalmadı.

bu elim olay, bana eli işte gözü oynaşta olmanın ne denli zararlı olabileceğini yeniden öğretti. siz siz olun, bundan ders almaya bakın. ben aldım.**

sağlıcakla kalın!

 

*vallahi özledik… ama o geminin bir gün geleceğine inancımız tam olduğu için el sallamaya devam ediyoruz.

**yalan: şu an blog yazısı yazıp, bir yandan da dizi izliyorum.