Konuyla ilgisi olmayan birine o konuyla ilgili bir sey anlatmak cok kolay bir is degil. Hatta kim olduguna göre kavgaya kadar varabiliyor bazen bu isin sonu. Ama aksine sakin kalmak ve sabirla anlatmak disinda bir secenek de yok. Neden? Cünkü bizler de her seyi bilmiyoruz. Bilemeyiz de zaten. Birileri de zaman zaman bize kimi konularda bir seyler anlatmak zorunda kaliyorlar. Biz de acizce dinlerken ve yapamazken, onlar da ayni seyi yasiyorlar.
Bu sabah babamla yaptigim Skype görüsmesinin ardindan yaziyorum bu satirlari. Bugün Google Maps üzerinden bir rota planlamasi ve bagli olan diger özelliklerini anlatmaya calistim. Bir cok kisi icin basit olan bu sistem, babam icin zordu. Bunun tek nedeni var, o da babamin sistemi kullanmamis/kullanmiyor olmasi. Bu yüzden de ona bunu anlatmak cok kolay olmadi. Uzun süreler sonunda ortak bir noktada bulustuk.
Bu durum, Vizontele filmindeki “Peki, Zeki Müren de bizi börecek mi?” sorusu kadar masum. Bu yaziyi yazmamin asil nedeni de bu zaten.
Peki, bunu tersten düsünsek ne olur? Babam finansci biri ve bilgisayarli sisteme gecmelerinin ardindan bilgisayarla tanismis. O bilgisayarlarin da bugünkülerden gerek isletim sistemi, gerekse calisan programlar acisindan bakildiginda ne denli farkli olduklarini da büyük olasilikla hepimiz biliyoruz. Bu yüzden de bugünün bilgisayarlarini, özellikle de web tabanli uygulamalar(web sitelerinden farkli seyler) bu kadar komplekslesmisken. Bense tüm bunlarin tersine finanstan pek anlamam. Ortalama bir insan kadar finans bilgim vardir. Babam da bana zaman zaman finansal seyler anlattiginda benim düstügüm durum onunkinden farksiz olmuyor. Simdi, böyle bir durumda, yargilamak zaten anlamsiz degil mi?
Zaten su da var, benim ya da yasitlarimin aileleri bilgisayar konusunda cok da farksiz degiller. Bunu Almanya’da bile gözlemleyebiliyorum. Mesele nerede yasadiginiz da degil bir yerde yani…
Burada bir kavram var: “Bilgisayar mühendisi olmayanlarin da anlayacagi sekilde anlatmak”. Aslinda tüm mesele burada. Bazen karsimizdakinin bilgisayar mühendisi olmadigini unutuyoruz. En azindan benim icin öyle. Bu söz de genellenebilecek bir söz. Meslea yabanci dil, baska akademik konular, politika, vb. Bu yüzden de en dogrusu insanlari bilmedikleri konularda bildikleri kadar basarili olduklari icin yargilamamak en dogrusu.
Biterken “Coldplay - See You Soon” caliyordu.